banner


Line
Languages:                                
English / engels    
Dutch / nederlands

Line

[Alle foto's hier zijn thumbnails. Klik op een thumbnail om de foto in groter formaat te tonen.]

Line
blank
Grote populierhaan (Chrysomela populi)

Taxonomische indeling
Rijk:Stam:Klasse:Orde:Familie:Geslacht:Soort:
Animalia ArthropodaInsectaColeopteraChrysomelidaeChrysomelaC.populi


Deze prachtige kever behoort tot de familie Bladhaantjes (Chrysomelidae). Er zijn maar liefst 25 duizend soorten bladhaantjes over de hele wereld. Veel van hen zijn schadelijk voor planten en vormen soms zeer ernstige bedreiging voor de landbouwgewassen en voor de bossen.

Grote populierhaan is ook bekend onder de naam Melastoma populi. Het beestje is 10-12mm lang. De belangrijkste uiterlijke kenmerken zijn rode dekschilden (elytre), nogal brede schouders, zwart-groenige kop en pronotum en een kleine zwarte vlek op de uiteinden van de dekschilden. De antennes zijn zwart, opgebouwd uit 11 segmenten.
De larven hebben drie paar zwarte pootjes. Zij zijn wit met zwarte stippen gespreid over het hele lichaam. De larven zijn extreem vraatzuchtig en beschadigen de bomen veel sneller dan de volwassen exemplaren.

Chrysomela populi komt in heel Europa tot in Asie inclusief Japan voor. De kever volgt ongeveer de verspreiding van de populier (Populus sp.) en van de wilg (Salix sp.). Het komt voor op of in directe omgeving van deze bomensoorten.



De kevers van C. populi overwinteren onder een laag van bladeren of onder de bast. Zodra de temperaturen in april/mei stijgen naar 12C-13C, komen de insecten uit hun winterschuilplaatsen en heel snel zoeken zij hun favorite boomsoorten. In het voorjaar leggen de vrouwtjes rood-oranje eitjes op de bladeren van een populier. De eitjes zijn langwerpig, 1,8mm lang. De eitjes verkleuren en worden donkerder naar mate de larva zich verder ontwikkelt. De metamorfose vindt plaats na een week. Per jaar zijn er 2-3 generaties, onder bijzonder gunstige omstandigheden zelfs 4-5.

De geslachtsnaam 'Chrysomela' komt uit het Grieks: 'chrysos' betekent goud,'melas' betekent zwart. De soortnaam 'Populi' komt uit het Latijnse woord 'populus' voor populier wat overduidelijk wijst in de richting van de lievelings boom van de kever.
Line


Line
        © Copyright 1998-2024 gardensafari.net (Hania Berdys)