banner


Line
Languages:                                
English / engels    
Dutch / nederlands

Line

Duizendpoten, miljoenpoten en pissebedden

Duizendpoten en miljoenpoten hebben ongeveer dezelfde vorm en een heleboel poten. Toch zijn ze niet nauw verwant. Er zijn dan ook grote verschillen tussen beide groepen. Wel zijn het allemaal geleedpotigen. De duizendpoten zijn vrij nauw aan de insecten verwant. Onvolwassen duizendpoten en miljoenpoten noemen we nimfen. Pissebedden zijn in het geheel niet aan duizendpoten en miljoenpoten verwant. Wel zijn ze heel nauw verwant aan de kreeften en worden beschouwd als de enige op land levende kreeftachtigen.

De pissebedden (schrijf nooit pissenbedden, want dat is fout) behoren net als de insecten, de hooiwagens en de spinnen tot de geleedpotigen. Ze hebben 7 paar poten en hun naaste verwanten, de kreeften, leven allemaal in het water. En hoewel pissebedden zich aan het landleven hebben aangepast, hebben ze vochtige plekken nodig om te kunnen overleven. Het is een herkenbare groep van kleine dieren. De kleinste zijn ongeveer een halve centimeter lang, de grootste halen netaan 2 centimeter. Het zijn vrij schuwe jongens, die je nog het meest ziet als je een al lang op de grond liggend stuk hout of steen omdraait. Er zijn ook pissebedden die in het water leven. Alle zijn planteneters, of leven van allerlei rottend materiaal. Onder gunstige omstandigheden worden pissebedden ongeveer anderhalf tot twee jaar oud.

Duizendpoten hebben per segment een paar poten, kunnen hard lopen, zijn felle rovers en hebben gif, waarmee ze hun prooi kunnen verlammen. Zelfs voor mensen kan de beet van de grote soorten, die gelukkig niet in Nederland en Belgi‘ voorkomen, gevaarlijk zijn. De beet is niet dodelijk, behalve voor mensen met een allergie. De grootste duizendpoot op aarde wordt tot 30 cm lang en eet vogeltjes en muizen. Hij kan in gevangenschap zeker tien jaar oud worden. In de Benelux zien we vaak twee typen duizendpoten: de kortere, bredere en vaak donkere soorten, die heel erg hard kunnen lopen en de langere, blekere soorten, die wat minder snel zijn en in de grond leven. Beide typen vind je vooral onder stenen en hout.

Miljoenpoten hebben inderdaad erg veel poten, maar een miljoen halen ze natuurlijk nooit. Toch komen sommige soorten tot wel 130 paar, en dat zijn dus toch maar mooi 260 poten. Door dat grote aantal moet je natuurlijk oppassen dat je niet over je eigen voeten struikelt en daarom lopen miljoenpoten maar langzaam:-)) De echte reden dat ze maar langzaam lopen is het feit dat ze twee paar poten bij elkaar hebben zitten die niet gelijktijdig bewegen. Probeer je dat maar eens voor te stellen, dan snap je wel dat je in zo'n geval niet erg snel vooruitkomt. Miljoenpoten eten plantaardig materiaal en hebben geen gif. Wel kunnen sommige soorten ter verdediging een stinkend goedje afscheiden, net als bijvoorbeeld de groene stinkwants. Andere soorten produceren blauwzuur of zijn oneetbaar. Sommige mensen houden grotere soorten in een terrarium. Deze dieren kunnen meer dan 20 centimeter lang worden. In gevangenschap bereiken enkele soorten een leeftijd van 10 jaar.



Kelderpissebed (Oniscus asellus)

De kelderpissebed is een zeer algemene soort, die vaak gezien wordt samen met de ruwe pissebed. Meer...


Ruwe Pissebed (Porcellio scaber)

De Ruwe Pissebed is over het algemeen de meest grijze van de gewone pissebedden. Meer...


Mospissebed (Philoscia muscorum)

De Mospissebed is vaak een nogal kleurrijk geval. Meer...


Mierenpissebed (Platyarthrus hoffmannseggi)

De mierenpissebed woont in bij mieren. Meer...


Dwergsteenloper (Lithobius microps)

Een van de vele, nauwelijks te fotograferen snelle jongens: de dwergsteenloper. Meer...


Grote aardkruiper (Haplophilus subterraneus)

Een van de langste duizendpoten in West-Europa: de grote aardkruiper. Meer...


Tuinbladkruiper (Cryptops hortensis)

Deze soort hoort bij mensen, want je vindt hem vooral in tuinen: de tuinbladkruiper. Meer...


Kleine tweestreep (Brachyiulus pusillus)

De kleine tweestreep klimt graag tegen muren en schuttingen op. Meer...


Knotskronkel (Cylindroiulus punctatus)

De Knotskronkel heeft zo'n 100 paar poten, maar beweegt erg langzaam. Meer...


Grote Knotspoot (Julus scandinavius)

Er zijn in de Benelux een aantal knotspootsoorten. Dit is hoogstwaarschijnlijk de grote knotspoot. Meer...


Roodstipje (Blaniulus guttulatus)

Het roodstipje is best een mooie soort om te zien.. Meer...


Bruinstipje (Proteroiulus fuscus)

Proteroiulus fuscus lijkt erg veel op Blaniulus guttulatus. Meer...


Grote Platrug (Polydesmus angustus)

De grote platrug wordt veel gezien in tuinen. De witte is net verveld. Meer...


Line
        © Copyright 1998-2024 gardensafari.net (Hania Berdys)