banner
Line
Languages:                                
English / engels    
Dutch / nederlands
Gardensafari Search


[Alle foto's hier zijn thumbnails. Klik op een thumbnail om de foto's in groter formaat te tonen.]

Wantsen, cicade's en bladluizen (Hemiptera)

Wantsachtigen vormen een groep van insecten die allemaal naaldvormige kaken hebben. Hiermee doorboren ze prooidieren die worden leeggezogen of ze steken die "snavel" in planten en zuigen daar voedingsstoffen uit. Ze worden dan ook wel snaveldragers of snavelinsecten genoemd. Jonge wantsen noemen we nimfen, omdat ze sterk op hun ouders lijken. Ze beginnen hun leven dus niet als made of rups. Ook kennen ze geen popstadium.

Wetenschappelijk gezien vallen de wantsachtigen in twee groepen uiteen. Allereerst de echte wantsen, die heteroptera worden genoemd omdat hun vleugels ongelijk zijn. De bovenvleugel is deels een dekschild, deels een vliezige vleugel, daaronder zit een geheel vliezige vleugel. De tweede groep bestaat uit wantsachtigen met twee gelijke vleugels. Deze groep heet Homoptera en bestaat uit de cicaden en de bladluizen. Cicaden hebben vaak een paar dekvleugels, met daaronder een paar vliezige vleugels, bladluizen hebben twee paar identieke vleugels die sterk aan die van wespen en vliegen doen denken. Door de grote verschillen die er zijn tussen de echte wantsen en de bladluizen, zijn er wel mensen die vinden dat ze ten onrechte in n orde zijn ondergebracht.


Schildwantsen (diverse families)

Van alle wantsachtigen zijn de schildwantsen wel het bekendst. Toch worden ze wel, ten onrechte, aangezien voor kevers. Schildwantsen hebben de vorm van een schild uit de middeleeuwen, vandaar de naam. De bekendste schildwants is waarschijnlijk de groene stinkwants, die je in bijna elke tuin kunt vinden. Van de schildwantsen die als volwassen dier overwinteren, veranderen sommigen van kleur. De groene stinkwants bijvoorbeeld wordt in het najaar bruin.

Klik hier om een soort te zoeken.


Blindwantsen (Miridae)

Met een lengte van 3 tot zelden 10 mm zijn de meeste blindwantsen veel kleiner dan de schildwantsen. Ze hebben ook een andere vorm: de meeste zijn enigszins ei-vormig. Bijna alle blindwantsen zuigen uitsluitend aan planten. Opvallend is het gemis van de ocelli of puntogen. Dit zijn kleine, primitieve oogjes, die de meeste andere wantsen wel hebben. Daarom hebben ze de hele familie maar blindwantsen genoemd.

Klik hier om een soort te zoeken.


Overige wantsen (diverse families)

Hier behandelen we wantsen die we nog niet eerder hebben behandeld. Ze hebben weinig tot niets met elkaar te maken. De meeste behoren tot relatief kleine families. Op de onderliggende pagina zul je onder meer aantreffen de schaatsenrijder, de vuurwants en de Japanse vlieg.

Klik hier om een soort te zoeken.
Cicaden (Auchenorrhyncha)

Cicades kennen de meeste mensen vooral uit het Middellandse zeegebied of de tropen. Hun constante getsjirp vormt een altijd doorgaand achtergrond geluid. In de Benelux zijn alle soorten klein en stil. De vleugels houden cicades altijd tegen elkaar aan, iets omhoog gericht. Ook het bekende spuugbeestje behoort tot de cicades.

Klik hier om een soort te zoeken.


Bladluizen (Sternorrhyncha)

Bladluizen zijn kleine, tere insecten, gespecialiseerd in het uitzuigen van planten, soms in enorme aantallen. Veel soorten kennen een ingewikkelde cyclus van geslachtelijk en ongeslachtelijke voortplanting en gevleugelde en ongevleugelde generaties. Niet alleen de bladluizen behoren tot deze groep, maar ook de bladvlooien, wolluizen en schildluizen. Soorten zijn vaak heel erg moeilijk op naam te brengen, al helpt het vaak enorm als je de naam van de waardplant weet.

Klik hier om een soort te zoeken.


Gardensafari Moths and Butterflies app for iPhone Gardensafari app
'Moths and Butterflies'
for iOS8 is available at the app store.Line
Gardensafari Search

Line
        © Copyright 1998-2018 www.gardensafari.net (Hania Berdys)