banner
Line
Languages:                                
English / engels    
Dutch / nederlands

Line
Gardensafari Search


[Alle foto's hier zijn thumbnails. Klik op een thumbnail om de foto's in groter formaat te tonen.]

Pimpelmees (Cyanistes caerulaus)

Line

Klikhier voor het geluid van de vogel.

foto van een pimpelmees (Cyanistes caeruleus) foto van een pimpelmeesje (Cyanistes caeruleus)

Pimpelmezen zijn blauw-gele nieuwsgierige meesjes.

In de tuin is dit misschien de populairste vogel: acrobatisch, kleurrijk, weinig bang, nieuwsgierig en intelligent. Als je 's winters voer in je tuin ophangt (de vogel is gek op pindanetjes, mezenkaarsen enz.), dan is dit zo niet de eerste dan toch wel een van de eerste vogels die verschijnt. Overigens, heb je de pimpelmees in je tuin, dan verschijnt geheid ook de koolmees en als je in een beetje bebost gebied woont, verschijnen ook de zwarte mees en de glanskopmees en niet zelden alle vier tegelijk. In de pikorde echter staat de koolmees bovenaan, meteen gevolgd door de pimpel. Het is ook niet moeilijk om de pimpel in je tuin te laten broeden. Elk kastje wordt gretig gebruikt, alleen moet je erop toezien dat de opening zo groot is als een gulden. Als de opening groter is, dan heb je een goede kans dat de pimpel eruit wordt gegooid door de koolmees. Overigens weet de koolmees ook kleinere gaten groter te maken net als de grote bonte specht , vandaar dat men vaak een plaatje metaal rond het gat aanbrengt, dat houdt beide wel tegen. Hoewel pimpelmezen niet bang zijn voor mensen, is het toch tamelijk ongewoon dat ze op de hand gaan zitten. Dit is dan ook een nogal jong en onervaren exemplaar. Het was een vijverslachtoffer, d.w.z. een jong en dommig vogeltje dat probeerde op een lisdoddestengeltje bij mijn vijver te gaan zitten en jammerlijk faalde en uiteindelijk kopje onder ging. Dergelijke vogels worden dan door mij en mijn vrouw gered en nadat ze droog zijn weer vrijgelaten. Tijdens het drogen gedragen ze zich volledig mak....

Cyanistes caeruleus Parus caeruleus

Pimpelmezen zijn niet schuw... en ook niet bang!

Omdat ik in een nogal bosachtig terrein woon zijn het niet alleen de vogels die op de pinda's afkomen. Ook de eekhoorn lust er wel pap van. Normaal is het zo, dat een eekhoorn alle vogels op de vlucht doet slaan. En terecht, want als hij er een te pakken krijgt, zal hij die wel opeten, want eekhoorns lusten wel een biefstukje... In het voorjaar zijn het bijna net zulke grote eierenrovers als de Vlaamse gaaien, eksters en kraaien. Het pimpeltje in de foto hierboven is dus een echt dapper diertje. Hieronder een nog heel jong pimpelmeesje. Het kon al wel vliegen, maar had daarmee nog veel moeite. De foto's zijn groot (1024 x 768 pixels). Je moet ze op ware grootte bekijken en niet even groot laten maken als je beeldscherm, want dan zien ze er niet uit!

Pimpelmees Parus caeruleus

Zo ziet dus een jonge Pimpelmees eruit. Het blauw is al volop aanwezig, het geel wordt later wat sterker.

Line
De naam van deze vogel in andere talen
Engels Duits Frans Pools Latijn
Blue Tit Blaumeise Mésange bleue Sikorka modra Cyanistes caeruleus*


* Heeft lang bekend gestaan als Parus caeruleus, maar is recentelijk in het genus Cyanistes geplaatst, samen met onder meer de azuurmees.

Gardensafari Moths and Butterflies app for iPhone Gardensafari app
'Moths and Butterflies'
for iOS8 is available at the app store.Line
Gardensafari Search

Line
        © Copyright 1998-2018 www.gardensafari.net (Hania Berdys)