banier
lijntje
lijntje

Vlaamse Gaai

Alle foto's hier onder zijn zogenaamde thumbnails. Klik erop om een grotere foto te zien. De meeste zijn ongeveer 640 x 600 pixels.

3 sec / 10 kb

Garrulus glandarius Gaai

De Vlaamse Gaai is een kleurrijk lid van de verder nogal saaie kraaienfamilie.

De Vlaamse Gaai is de enige echt kleurrijke vertegenwoordiger in Nederland van de kraaienfamilie. Het is bovendien een bijzonder mooie vogel om te zien. Hoewel een opportunist, is de vogel ten opzichte van mensen verrassend schuw. Daar komt nog bij dat hij gebonden is aan bosrijke omgevingen, zodat hij lang niet overal vaak te zien is. Mijn tuin grenst gelukkig aan een bosstrook met bovendien heel veel eiken (de vogel is in de herfst gek op eikels die hij her en der verstopt, vervolgens vergeet en zo de boom helpt met de verspreiding). Ook de Vlaamse Gaai plundert in het voorjaar menig zangvogelnest, hoewel naar het schijnt niet op zo'n uitgebreide schaal als de ekster.  Hoewel schuw, verschijnt de vogel 's winters toch zo nu en dan op mijn voedertafel of pindanetjes. Met name in strenge winters kan het een bijna dagelijkse gast zijn. Andere vogels worden subiet weggejaagd en de vogel schrokt werkelijk het aangeboden voer naar binnen. En ondanks zijn omvang zijn ook pindanetjes geen enkel probleem. De Vlaamse Gaai gaat daar min of meer opzitten in tegenstelling tot de mezen die er aan hangen.

Garrulus glandarius Vlaamse Gaai

Net als de Ekster is de Vlaamse Gaai buitengewoon schuw. Hij komt alleen in tuinen in de buurt van bos.

De Vlaamse gaai is een kleinere kraaiachtige, ongeveer ter grootte van een kauw, dat wil zeggen  hij is 34 centimeter lang en weegt zo'n 170 gram. In Nederland een typische standvogel. Mannetjes en vrouwtjes zijn nagenoeg gelijk. Het nest wordt in bomen gemaakt. De 5 tot 6 eieren worden in april of mei gelegd en ongeveer 17 dagen bebroed. De jongen worden bijna drie weken op het nest gevoerd. De vogel komt overal voor waar bomen bij elkaar staan: bossen, parken en grote tuinen. Behalve in het uiterste noorden van Schotland, Noord-Skandinavie en Noord-Siberie komt de vogel in heel Europa voor. De schuwste van alle kraaiachtigen die meestal in de vlucht wordt waargenomen.

De naam van deze vogel in andere talen
Engels Duits Frans Pools Latijn
Eurasian Jay Eichelhaeher  Geai des chenes Sójka Garrulus glandarius


Line

Gardensafari Search
Gardensafari 'Moths and Butterflies' app Gardensafari 'Moths and Butterflies' app voor iPhone.


top of page
        © Copyright 1998-2017 www.gardensafari.net (Hania Berdys)