banner
Line
Languages:                                
English / engels    
Dutch / nederlands

Line
Gardensafari Search


[Alle foto's hier zijn thumbnails. Klik op een thumbnail om de foto's in groter formaat te tonen.]

Huismus (Passer domesticus)

Line

Klikhier voor het geluid van de vogel.

De Huismus: het vrouwtje links en het mannetje rechts.

Het bekendste vogeltje van heel Europa: niet alleen in Nederland, maar overal, ook midden in de grote steden in geheel Europa te vinden. Daarom wordt hij ook wel Stadsmus genoemd. Het aantal mussen loopt de laatste jaren in Nederland en België wat terug, omdat de moderne, goed geisoleerde nieuwbouwwoning minder nestelgelegenheid biedt. Zorgen hoeven we ons voorlopig echter nog niet te maken, want er zijn nog altijd zo'n 2,5 miljoen huismussen in Nederland. Wel is de huismus niet meer de meest voorkomende vogel in Nederland. Dat is sinds enige jaren de merel. Aan de randen van steden en dorpen vinden we naast de huismus ook nog zijn familiegenoot de ringmus. De twee soorten zijn vooral aan hun bovenkop goed te onderscheiden. De huismus heeft een grijze en de ringmus een bruine kap. Helemaal op het platteland vinden we vrijwel geen huismussen meer, alleen nog ringmussen. In de tuin treffen we ook nog vaak de heggenmus aan, die zeker van boven sprekend op de beide mussensoorten gelijkt, maar helemaal geen mus is.

De huismus is een volledig sociaal levende vogel. Een enkel paartje zult u dan ook nooit zien. En het lijkt wel of alles gezamenlijk gebeurt: eten (het zijn echte opportunisten die zaden eten, maar ook brood en alle afval dat mensen zoal wegwerpen), badderen (mussen nemen zeer graag een stofbad), nestelen (het liefst onder dakpannen) en ruzie maken. In de vorige eeuw hebben kolonisten een paar Europese huismussen vrijgelaten in de VS en in het hele continent is de vogel thans heel gewoon, hetgeen zelfs ten koste is gegaan van een aantal authentiek Noord-Amerikaanse vogels.

Kwetterend en tsjilpend houden mussen contact met elkaar, zonder dat hun liedje nou erg opwindend genoemd kan worden.

Line

De huismus weegt zo'n 30 gram en is ongeveer 15 centimeter lang. In geheel Europa een uitgesproken standvogel. Het vrouwtje verschilt sterk van het mannetje en is aan de bovenzijde bijna egaal bruinig, met weinig tekening. Meest opvallend is een lichtbruin/gelige oogstreep. Er wordt drie tot vier keer per jaar gebroed (soms tot in augustus of begin september toe). Per keer worden tot maximaal zes eieren gedurende amper twee weken bebroed. Ook de jongen zitten maximaal twee weken op het nest. Het liefst bouwen mussen een nest onder dakpannen, maar ze kunnen ook een groot en ingewikkled nest met een zij-ingang in bomen ophangen. Daarmee laten ze zien uit welke vogelfamilie ze eigenlijk komen: de wevervogels, waarvan vele in staat zijn fantastisch ingewikkelde nesten te 'weven'. De vogel komt in geheel Nederland voor en is een alleseter. Ook in de rest van Europa zijn maar weinig plekken waar je geen huismussen vindt, maar altijd in de buurt van menselijke activiteit. De huismus is beslist niet schuw.

De naam van deze vogel in andere talen
Engels Duits Frans Pools Latijn
House Sparrow Haussperling Moineau domestique Wróbel Passer domesticus


Gardensafari Moths and Butterflies app for iPhone Gardensafari app
'Moths and Butterflies'
for iOS8 is available at the app store.



Line
Gardensafari Search

Line
        © Copyright 1998-2017 www.gardensafari.net (Hania Berdys)