banner
Line
Languages:                                
English / engels    
Dutch / nederlands

Line
Gardensafari Search


Grote Lijster (Turdus viscivorus)

Line

Klikhier voor het geluid van de vogel.

De Grote Lijster is duidelijk groter dan de veel op hem lijkende zanglijster en is ook groter dan de merel. De vogel is niet zo vaak op de grond te vinden als zijneerdergenoemde familieleden en meestal zie je hem hoog in bomen of struiken. De zanglijster is lang niet zo bang voor menselijke actviteit als de grote lijster, hoewel dit plaatselijk kan verschillen. De grote lijster is in mijn tuin een onregelmatige gast. Er gaat wel eens een jaar voorbij dat hij zich helemaal niet laat zien (of vaker nog: horen).

Grootste lijster in Centraal Europa, zo'n 27 centimeter lang en 120 gram in gewicht. Typische standvogel, alleen tijdens zeer strenge winters soms wegtrekkend. Mannetje en vrouwtje zijn niet van elkaar te onderscheiden, althans niet aan het verenkleed. Zijn nest bouwt de grote lijster in (hoge) bomen van maart tot juni. Er wordt 14 dagen gebroed op de 4 tot 5 eieren en de jongen blijven ruim twee weken in het nest. Hoewel de vogel het liefst in grote bossen woont, heeft hij zich leren aanpassen en komt ook voor in parken en tuinen. Hij is verzot op wormen en slakken, maar eet in het najaar ook bessen en vruchten. Hij bewoont heel Europa, met uitzondering van het hoge noorden. De vogel is zeldzamer en schuwer dan zijn familieleden de merel en de zanglijster, hoewel hij goed is te observeren als hij bij je in de buurt woont. Zoekt wormen in gazons op dezelfde manier als de andere lijsterachtigen.

De naam van deze vogel in andere talen
Engels Duits Frans Pools Latijn
Mistle Thrush Misteldrossel Grive draine Paszkot Turdus viscivorus


Gardensafari Moths and Butterflies app for iPhone Gardensafari app
'Moths and Butterflies'
for iOS8 is available at the app store.



Line
Gardensafari Search

Line
        © Copyright 1998-2017 www.gardensafari.net (Hania Berdys)