banier
lijntje
lijntje

Roodborst

Alle foto's op deze pagina zijn zogenaamde thumbnails. Klik erop om een grotere foto te zien. De meeste zijn ongeveer 800 x 600 pixels.

6 sec / 22 kb

Roodborsten zijn mooi, nieuwsgierig en brutaal.

Het roodborstje is een van de bekendste tuinvogels. Dat komt niet omdat hij in grote aantallen in je tuin zit, maar omdat het een brutale en nieuwsgierige vogel is. In je tuin zie je er meestal maar een, behalve in de broedtijd als mannetje en wijfje elkaar tolereren. Het territorium van de roodborst is niet zo groot, maar een vogel bezet die nagenoeg het gehele jaar in zijn (of haar) eentje. Dat territorium wordt zingend afgebakend, waarbij de wijfjes niet onderdoen voor de mannetjes! Er wordt geschat dat er ruim een miljoen van die territoria in Nederland zijn, want het aantal roodborsten in Nederland wordt geschat op 1,1 miljoen. Op de top 5 van meest voorkomende vogels in Nederland bezet hij de vijfde plaats na de merel, de huismus, de houtduif en de vink. Jonge roodborsten zien er heel anders uit dan hun ouders. Ze lijken overigens als twee druppels waters op jongen van de kleine vliegenvanger. Maar, alle vogels verliezen tijdens de voederfase een deel van nun natuurlijke schuwheid (waarvan overigens bij de roodborst nauwelijks sprake is), dus probeer op zekere afstand te kijken welk jong het is door op een ouder te wachten. Kom niet in de verleiding zo'n jong mee te nemen. Het is een volledig gezond jong dat rustig op zijn ouders zit te wachten en niet een verlaten jong. Neem je hem mee, dan verliest hij het stemcontact met de ouders en bestaat de kans dat die hun jong niet meer komen zoeken, waardoor het jammerlijk omkomt.

Ook de Roodborst meldt zich 's winters al snel bij de voertafel, al zie je er meestal maar één.

De roodborst is iets kleiner dan de huismus. Hij is namelijk 14 centimeter lang en weegt slechts 16 gram. Mannetje en vrouwtje zijn gelijk. De vogel broedt van mei tot juli tweemaal. Elk legsel bestaat uit vier tot zes eieren. De broedtijd is twee weken en de jongen worden daarna nog twee weken op het nest verzorgd. Het nest wordt op de grond gebouwd, meestal in dicht struikgewas. De vogel komt overal voor waar voldoende struiken zijn, dus ook in stadsparken. Je vindt de roodborst in vrijwel geheel Europa. De vogel eet vooral kleine insecten en spinnen. De indeling in de juiste vogelfamilie geeft problemen. Hij wordt wel tot de lijsters gerekend vanwege de sterk bespikkelde jongen. Andere vogelkenners rekenen hem tot de zangers en weer anderen hebben hem in een eigen familie geplaatst.

De naam van deze vogel in andere talen
Engels Duits Frans Pools Latijn
Robin Rotkehlchen Rouge-gorge familier Rudzik wlasciwy Erithacus rubecula


Line

Gardensafari Search
Gardensafari 'Moths and Butterflies' app Gardensafari 'Moths and Butterflies' app voor iPhone.


top of page
        © Copyright 1998-2017 www.gardensafari.net (Hania Berdys)