banier
lijntje
lijntje

Notenkraker

2 sec / 24 kb/MP3

Bij ons is dit een tamelijk zeldzame vogel (vooral wintergast) en in mijn tuin is de vogel tot dusverre alleen komen opdagen in de winter van 1990. De vogel leeft normalerwijze vooral in Noord- en Oost-Europa. Het dier behoort tot de familie der kraaien, hoewel je dat aan het uiterlijk niet snel zou zeggen. Ook het feit dat het een echte zaadeter is maakt hem een beetje tot een buitenbeetje in de kraaienfamilie, die verder uit typische alleseters bestaat. Zoals vele zadeneters hamstert de notenkraker in zijn woongebied veel, net als zijn familielid de Vlaamse gaai. Hij verstopt de zaden en vergeet voor een deel waar, tot grote tevredenheid van de bomen die zo hun verspreiding gewaarborgd zien.

De notenkraker is met zijn lengte van 32 centimeter iets kleiner dan de Vlaamse gaai. Hij weegt zo'n 165 gram. Mannetje en vrouwtje zien er eender uit. Het dier broedt in het zuiden van Scandinavië en Siberië, in de Alpen en in delen van de Balkan. De drie tot vier eieren worden al in maart gelegd en drie weken bebroed. Na het uitkomen blijven de jongen nog ruim drie weken op het nest. Hoewel het dier meestal zaden eet, worden ook wel insecten genomen. Het dier bewoont bijna uitsluitend bossen en de tajga en is in West-Europa een zeldzame verschijning, hoewel het aantal van jaar tot jaar sterk wisselt.

De naam van deze vogel in andere talen
Engels Duits Frans Pools Latijn
Nutcracker Tannenhäcker Casse-noix moucheté Orzechówka Nucifraga caryocatactes


Line

Gardensafari Search
Gardensafari 'Moths and Butterflies' app Gardensafari 'Moths and Butterflies' app voor iPhone.


top of page
        © Copyright 1998-2017 www.gardensafari.net (Hania Berdys)