banner


Line
Languages:                                
English / engels    
Dutch / nederlands

Line

[Alle foto's hier zijn thumbnails. Klik op een thumbnail om de foto's in groter formaat te tonen.]

Zwarte Mees (Parus ater)

Line

Klikhier voor het geluid van de vogel.

Periparus ater

Dit is de kleinste mees in centraal Europa. Het dier is aan wat bosrijker gebied gebonden en zal in het westen en noorden van Nederland wat minder vaak voorkomen. Als het diertje wel in jouw omgeving woont, dan zul je dat snel genoeg merken. Als je voerplaats voor de winter is ingericht, dan is de kans groot dat de zwarte mees verschijnt als vierde mezensoort. De koolmees en de pimpelmees zullen als eerste verschijnen, spoedig gevolgd door de glanskop (als die in je omgeving voorkomt). De zwarte mees verschijnt soms vrijwel meteen daarna, soms veel later, maar is meestal en zeker in strenge winters wel van de partij. De vogel is als alle mezensoorten uiterst acrobatisch, maar toont weinig voorkeur ten aanzien van het aangeboden voer. Zo zal hij soms voer eten van de voedertafel, dan weer behendig hippen over pindanetjes. Alleen op de grond komt het dier nagenoeg nooit, net als de glanskop.

Line

De zwarte mees is de kleinste Europese mees met zijn 11 centimeter en 9 gram. Mannetje en vrouwtje zijn gelijk. De vogel broedt twee keer per jaar van april tot juni. Hij broedt in holletjes in bomen, waar per keer acht tot tien eieren worden gelegd. Die worden ruim twee weken bebroed. De jongen blijven daarna nog zestien tot achttien dagen op het nest. De zwarte mees komt overal voor waar naaldbomen staan. Je vindt hem in geheel Europa, met uitzondering van het Hoge Noorden. De vogel eet voornamelijk insekten, maar ook wel de zaden van diverse naaldbomen en hij toont zich aan de voertafel weinig kieskeurig. Is zoals alle mezen weinig schuw, maar vrij onzichtbaar door zijn gebondenheid aan naaldbomen.

Line
De naam van deze vogel in andere talen
Engels Duits Frans Pools Latijn
Coal Tit Tannemeise Mésange noir Sosnówka Periparus ater*


* Heeft pange tijd bekend gestaan als Parus ater, maar is recent in het geslacht Periparus geplaatst, samen met onder meer de roodbuikmees.



Line
        © Copyright 1998-2024 gardensafari.net (Hania Berdys)