banier
lijntje
lijntje

Bonte vliegenvanger

66 secs / 194 kb / MP3

Omdat er meer nestkastjes zijn gekomen, zijn er ook meer Bonte Vliegenvangers gekomen.

Een mooi zwart-witte vogeltje dat tot dusverre elk jaar, tamelijk laat in het voorjaar, opdook en dan alle nestkastjes in mijn tuin bezet vond. Vaak werd heroisch strijd geleverd met de iets grotere koolmees en de iets kleinere, maar zeker zo vechtlustige pimpelmees. De vliegenvanger verloor en verdween weer na ongeveer een week. In het voorjaar van 1999 echter had hij geluk: een van de nestkasten in de tuin was niet bezet. Dus werd de kast ogenblikkelijk in bezit genomen. Het broeden en voederen hebben we goed kunnen volgen, maar helaas zijn de jongen uitgevlogen op een dag dat wij aan het werk waren, dus dat heugelijke feit hebben we niet mogen meemaken. Zodra de jongen zijn uitgevlogen verdwijnen de vliegenvangers uit de tuin. Waarschijnlijk kunnen de jongen meteen erg goed vliegen en doen dat ook. Gezien de manier waarop de dieren aan hun voedsel komen is dat ook geen wonder.

Links het wat contrastrijkere mannetje en rechts het vrouwtje van de Bonte Vliegenvanger.

De boekjes melden dat de bonte vliegenvanger steeds meer voorkomt in grote delen van Europa. Dat zou komen omdat het dier zonder aarzelen nestkastjes accepteert als broedgelegenheid en steeds meer van die kastjes verschijnen links en rechts...

Voila, een paar foto's gemaakt tijdens de broedtijd

De bonte vliegenvanger wordt ongeveer 13 centimeter lang en weegt dan 13 gram. In Europa is het een trekvogel die in april arriveert en in september vaak al weer wegtrekt. Het mannetje en het vrouwtje zijn zo'n beetje gelijk, alleen is het mannetje wat contrastrijker. Bij hem is het zwart soms echt zwart, waar het zwart bij het vrouwtje vaak grijs is. De vogel bouwt zijn nestje in mei in holletjes in bomen of in nestkastjes, legt vijf tot zeven eieren en bebroedt die gedurende 13 dagen. De jongen blijven vervolgens net iets meer dan twee weken op het nest. De vliegenvangers leven uitsluitend van insekten, die ze vaak al vliegend vangen. De bonte vliegenvanger komt overal voor waar meerdere bomen bij elkaar staan. Hij bewoont vooral Noord- en Centraal-Europa. In de Balkan vinden we niet hem, maar zijn neef: de Withalsvliegenvanger. De vogel is niet schuw, maar door zijn leefwijze niet altijd even gemakkelijk waar te nemen.

De naam van deze vogel in andere talen
Engels Duits Frans Pools Latijn
Pied Flycatcher Trauerschnäpper Gobe-mouches noir Mucholówka zalobna Ficedula hypoleuca


Line



top of page
        © Copyright 1998-2024 gardensafari.net (Hania Berdys)