[Alle foto's hier zijn thumbnails. Klik op een thumbnail om de foto's in groter formaat te tonen.]
Tipula paludosa
Tipula paludosa is een ideaal model voor de natuurfotograaf. Het beestje kan uren op dezelfde plek zitten en schrikt totaal niet van de camera.
Tipula paludosa wordt zo'n 3 centimeter lang. Het diertje is opmerkelijk weinig getekend. De vrouwtjes zijn bijna helemaal niet getekend, de mannetjes vaak wel. Maar de tekening is variabel en kan bijna geheel ontbreken. De vrouwtjes hebben een puntig achterlijf waarmee de eitjes onder de grond worden geduwd. De volwassen dieren zie je maar kort. Eenmaal per jaar in augustus en september. Tipula paludosa is geen geweldige vlieger en vrouwtjes die vol zitten met rijpe eitjes kunnen bijna helemaal niet meer vliegen. Als gevolg daarvan worden de eitjes vaak in een grote massa (zo'n 300 tot 400 stuks) afgezet. De larven, die wel 4 centimeter lang kunnen worden, noemen we emelten. Ze kunnen veel schade toebrengen aan graslanden, grasvelden, golfbanen en dergelijke. En dat doen ze ook nog eens als het gras toch al kwetsbaar is: in de winter. De emelten van Tipula paludosa zijn uiterst winterhard en blijven ook tijdens de koudste perioden actief. De volwassen muggen zijn volkomen onschadelijk. Ze eten zelfs niet meer. Een gewone soort in geheel West-Europa. Per ongeluk ook terecht gekomen in de Verenigde Staten. Daar wordt hij nu gezien als een gevaarlijke, invasieve en zeer schadelijke soort.
Het uiteinde van het achterlijf verraadt het geslacht van Tipula paludosa. Links: een mannetje, rechts: een vrouwtje met een puntig achterlijf.
|