Gewone Klaverblaadje (Macaria notata)
Het Gewone Klaverblaadje lijkt zo gemakkelijk te herkennen: wittig met een bruin vlekje aan de vleugelrand, een bijna zwart vlekje iets verderop en puntjes aan de ondervleugel. Helaas heeft hij een dubbelganger: het Donkere Klaverblaadje. Toch kun je ze best gemakkelijk uit elkaar houden: Het Gewone Klaverblaadje heeft een wittige basiskleur, het Donkere Klaverblaadje een grijzige. Bij het Gewone Klaverblaadje loopt een smal grijs streepje boven de bruine vlekjes langs, bij het Donkere Klaverblaadje liggen de bruine vlekjes in een grijze brede band. Ook de vorm van de achtervleugel verschilt iets. Het boogje na de top van de voorvleugel heeft bij het Gewone Klaverblaadje een bruinig streepje, maar de franjes zijn wittig of grijzig. Dat boogje is geheel donkerbruin bij het Donkere Klaverblaadje, inclusief de franje. Heb je ze eenmaal naast elkaar gezien, dan kun je ze aan de vorm meestal in één oogopslag onderscheiden. Alleen zéér afgevlogen exemplaren kunnen wel eens erg lastig zijn. De spanwijdte van het Gewone Klaverblaadje is zo'n 28 tot 32 mm.
De rups van het Gewone Klaverblaadje is groen met een bruine rug. Op de zijkant gele vlekken met daarin zwarte stippen. Soms is de kop groen, maar meestal bruin. Hij is weinig variabel en bereikt een lengte van zo'n 24 mm. De rupsen zijn zeer snelle groeiers. De eitjes worden in juni afgezet en leveren al in juli de eerste vlinders van de zomergeneratie op. De rupsen van die generatie zijn vooral in september actief en verpoppen onder de grond al in oktober. Er wordt als pop overwinterd. De rupsen treffen we aan op berken en wilgen.
Vliegt in twee generaties van mei tot september. Het Gewone Klaverblaadje kun je overdag gemakkelijk opjagen uit bomen en struiken. In rust vaak gemakkelijker te vinden dan het Donkere Klaverblaadje en ook veel gemakkelijker op te jagen. Hij vliegt uitsluitend 's nachts en komt maar spaarzaam op licht af. Op zandgronden een gewone soort, maar op klei zeldzaam. Ook elders in Europa een zeer gewone soort.
Deze soort is ook wel bekend onder de wetenschappelijke naam Semiothisa notata.