Grijze Stipspanner (Idaea aversata)
De grijze stipspanner is een wat saaie spanner uit de groep der stipspanners. Daarvan is hij de grootste, hoewel de spanwijdte slechts 30 tot 35 mm is. Meestal is hij vuilwit tot bruinig met een grote grijze band iets over het midden van de vleugel. Bovendien zitten over de hele vleugel heen kleine zwarte vlekjes. Maar hij is nogal variabel. De band kan bijvoorbeeld ook bruin gekleurd zijn. Nog erger is dat de band dezelfde kleur kan hebben als de ondergrond, met andere woorden: hij is niet te zien. In dat geval zijn er alleen de lijntjes die de grens van de band aangeven. Hij lijkt dan heel erg veel op de egale stipspanner. Het verschil is dan vaak alleen te zien aan de buitenrand van de afwezige band: die is bijna recht bij de egale stipspanner en zwaar gebocheld bij de grijze stipspanner. En de egale stipspanner is wat kleiner. Overigens kan ook de hoeveelheid zwarte schubbetjes sterk variëren. Kortom, dit is niet één van de simpelste soorten. Alleen als de grijze band aanwezig is, stelt het determineren niet veel voor.
De rups van de grijze stipspanner is een bruin rimpelig geval. Boven op zitten een paar donkerbruine tot zwarte v-vormige tekeningen, die soms samengevloeid op kruisjes lijken. Op de zijkant loopt een okergele, golvende lengtestreep. De kop is grijs met een zwarte tekening. De jonge rups overwintert. Eenmaal volgroeid wordt er een slap coconnetje gemaakt, meestal in bladafval vlak boven de grond. De rups wordt zo'n 25 mm lang. Hij leeft op een aantal laagblijvende planten, zoals paardebloem, sleutelbloem, nagelkruid en muur en is ook in tuinen gevonden. De rups beweegt weinig en houdt zich bij bedreiging dood.
De grijze stipspanner vliegt in één generatie van juni tot midden augustus. Hij vliegt alleen 's nachts, maar komt heel graag en soms in grote aantallen op kunstlicht af. In bijna heel de Benelux een veel voorkomende soort, hoewel hij op de kleigronden minder voorkomt of soms zelfs ontbreekt. Ook overigens in Europa een gewone soort.
Deze vlinder staat ook wel bekend als de grijze stipmeter, de vierstipmeter, de vierstipspanner, de grijze vierstipmeter en de grijze vierstipspanner.