Rode Dennenspanner (Hylaea fasciaria)
Soms lijken namen niet erg goed gekozen, zoals in het geval van de Rode Dennenspanner. De dieren op de meeste foto's zijn immers groen. Dat komt omdat er van deze soort meerdere smaken bestaan: een groene, een steenrode en allerlei mengvormen van die twee. In onze tuin kom je de groene vorm veel vaker tegen dan de rode. In Nederland en andere landen zijn er van beide kleuren ongeveer even veel en in Engeland is juist de groene vorm zeldzaam. Als groene vlinder gemakkelijk te herkennen aan de rode inslag, die soms zwak, maar soms heel sterk ontwikkeld is. Er is geen enkele andere groene spanner met een roodachtige waas. Die is vooral zichtbaar rond en tussen de twee witachtige strepen. Het groen blijft overigens, ook in afgevlogen exemplaren, mooi groen en vervaagt niet tot geel of wit, zoals bij de meeste andere groene spanners. De Rode Dennenspanner is met een spanwijdte van 32 tot 44 mm qua grootte een typische spanner.
De eitjes komen uit in september, maar de larfjes groeien maar heel langzaam en gaan als zeer kleine rupsjes in winterslaap. In het voorjaar voltooien ze hun ontwikkeling en gaan in april verpoppen. Dat gebeurt op de grond tussen afgevallen naalden. De poppen komen na 4 tot 6 weken uit. De rups zelf is groenbruin met bruine veegjes. Op de rug een serie kleine wratjes. De kop is lichtbruin en de larven bereiken een lengte van ongeveer 30 tot 34 mm. Ze zijn te vinden op alle soorten sparren en dennen, inclusief Douglassparren.
De Rode Dennenspanner vliegt bij ons in twee generaties, al is de tweede veel kleiner dan de eerste. De generaties overlappen elkaar wat, zodat de soort een lange vliegtijd heeft: van eind april tot in oktober. Vliegt uitsluitend 's nachts, maar kan overdag gemakkelijk opgejaagd worden van rustplaatsen. Komt makkelijk op kunstlicht af. In Nederland overal te vinden waar naaldbomen groeien, maar vooral in Utrecht, Gelderland (met uitzondering van de Betuwe), Twente en de kuststrook van Noord-Holland.
NB: Deze vlinder wordt ook wel de Dennenmeter of de Rode Dennenmeter genoemd en ook kom je de namen in de oude spelling nog vaak tegen: Rode Dennespanner en Dennemeter.