banier
lijntje
lijntje
back
Brachmia inornatella

Brachmia inornatella is een saai nogal egaal grijsbruin motje, met drie duidelijke zwarte stippen per vleugel. Bij rustende dieren vallen vooral de twee stippen in het midden op, die samen met de twee stippen op de andere vleugel een vierkantje vormen. De derde stip is dan niet zichtbaar. Er zijn ook nog piepkleine stipjes langs de vleugelrand. De spanwijdte is 11 tot 15mm.

Van de rupsen van Brachmia inornatella is maar weinig bekend. Ze leven in de stengels van gewoon riet en overwinteren daar ook in.

Brachmia inornatella is een soort die bekend staat als zeldzaam. Of dat ook echt zo is staat niet vast. Zo komen de volwassen vlinders wel op licht af, maar niemand weet of ze dat allemaal doen, of dat maar een fractie op kunstlicht afkomt. De soort komt in grote delen van Europa voor en vliegt bij ons in mei, juni en juli, in slechts één generatie. Het is voorzover bekend een schaarse en sterk lokaal voorkomende soort in Nederland en een zeldzame en sterk lokaal voorkomende soort in België. Ook elders in Europa een (tamelijk) zeldzame en altijd sterk lokale soort.