banier
lijntje
lijntje
back
Acleris variegana, een bladrollertje

Zoals bijna alle soorten in het geslacht Acleris is ook Acleris variegana is erg variabele soort. Toch is hij over het algemeen tamelijk gemakkelijk te herkennen, want er is altijd een groot contrast in kleur tussen het eerste gedeelte van de bovenvleugel en het tweede. Tot een derde of de helft is die vleugel namelijk wittig met een donkere vlek. Het tweede gedeelte is meestal chocoladebruin met een vlek van variabele omvang. Die vlek kan bijna zwart zijn, zoals in de foto's op deze pagina, maar ook net zo wit als het eerste deel van de vleugel. De achtervleugels zijn grijzig. De pootjes zijn altijd geringd. Het is een nogal kleine soort met eenspanwijdte die uiteenloopt van 16 tot 19 mm.

De eieren zijn gelig of bleekrood en worden één voor één of in zeer kleine groepjes op de bladeren van de voedselplant afgezet. Dat kan zowel aan de boven- als aan de onderkant van het blad gebeuren, maar bijna altijd vlak bij de hoofdnerf. De eieren komen in de lente uit. De rupsen zijn bleekgroen met een bruine kop en lichtbruine pootjes. Ze kunnen een lengte halen van 12 tot 14 mm. Je treft ze vooral aan in mei en begin juni. De bruinige pop is slechts zo'n 9 mm groot. Het popstadium duurt vrij kort: 2 tot 4 weken na het verpoppen komen de volwassen vlindertjes uit. Een tweede generatie is ook heel gewoon. Je ziet de vlinders dan ook vanaf half juni tot half november. De rupsen leven op een groot aantal waardplanten: appel, peer, rozen, inclusief geteelde tuinvarianten, kers, berberis en abrikoos. Per plant zijn er echter maar weinig larven, zodat deze soort over het algemeen niet erg schadelijk is.

Het feromoon van deze soort is bekend en wordt soms gebruikt om de vlinder te bestrijden in het geval hij wat massaler optreedt. Hij vliegt uitsluitend 's nachts en wordt soms door een felle lamp aangetrokken. Maar hij komt nooit in grote aantallen op verlichting af. Er is weinig bekend over sluipwespen, sluipvliegen en andere natuurlijke vijanden. Het is in de gehele Benelux een gewone soort, die zelfs op bijna alle Waddeneilanden voorkomt.