banier
lijntje
lijntje
back
Bruinrode Heidelibel Sympetrum striolatum

De bruinrode heidelibel is niet eenvoudig te onderscheiden van de steenrode heidelibel. De verschillen worden bij die soort uiteengezet. De bruinrode heidelibel bereikt een lengte van 42 tot 45mm, bij een spanwijdte die uiteenloopt van 55 tot 65mm.

Na de paring worden de eerste eitjes nog vaak in een tandem afgezet, maar na een paar minuten laat het mannetje het vrouwtje los. Zij gaat dan alleen verder met het leggen van eitjes. Het mannetje houdt haar echter wel goed in de gaten. De eitjes worden afgezet in modder in ondiep water, of op het wateroppervlak, vanwaar zij al spoedig naar de bodem zinken. De bruinrode heidelibel is vaak te vinden in pas aangelegd wateren. De larven leven op de bodem of tussen waterplanten. Al na één jaar sluipt de nieuwe adult uit. Gewoon in de gehele Benelux, alleen in de drie noordelijke provincies van Nederland een stuk schaarser. Inheems in Engeland, Ierland en Wales, maar zeldzamer in Schotland, in tegenstelling tot de steenrode heidelibel die alleen als zeldzame immigrant in Zuid-Engeland kan worden gevonden.

De volwassen dieren zwerven over grote afstanden en worden vaak aangetroffen in weilanden, wegbermen en tuinen. Daar wordt meestal vanaf een hoog punt gejaagd. De dieren keren na een vangvlucht telkens weer op dit punt terug en kunnen vaak gemakkelijk worden opgewacht en gefotografeerd.