banier
lijntje
lijntje
back
Taxusspikkelspanner (Peribatodes rhomboidaria)

De Taxusspikkelspanner is niet zo gemakkelijk te determineren. Hij lijkt op een aantal andere spikkelspanners en de vleugeltekening van de hele groep is lastig om een houvast in te vinden. Dat geldt niet alleen voor ons mensen, maar ook voor de vijanden van de nachtvlinders. Op welke ondergrond ze ook zitten, ze zijn maar moeilijk te ontdekken. Kenmerkend voor de Taxusspikkelspanner is de zeer donkere vlek beginnend aan de voorrand van de voorvleugel. Hij wordt na enige tijd dunner en gaat over in een lijn. Iets verder loopt een dunner, sterk golvend lijntje. Voorbij het midden van de voorvleugel komen beide lijntjes samen. De lijn op de achtervleugel loopt bijna helemaal recht. Er komen ook donkere en geheel grijzige exemplaren voor, die meestal bijna ongetekend zijn en erg moeilijk te herkennen. De pootjes zijn gebandeerd, net als bij de meeste andere spikkelspanners. De spanwijdte is variabel: 40 tot 48 mm.

De eitjes komen in augustus uit. De rups is eenkleurig grijsbruin, roodbruin of geelbruin met donkere vlekken op de rug, die soms ruitvormig zijn. Hij heeft een bruine kop en wordt tot 40 mm lang. De rupsen voeden zich in augustus en september en gaan dan in winterslaap. In het voorjaren maken ze hun ontwikkeling af om daarna te veroppen. De pop hangt aan een zijden draad aan de takken van de voedselplant. De rups lust veel en is in de natuur te vinden op Meidoorn en Ruwe Berk. In parken en tuinen wordt hij veel gezien op Klimop, Liguster en Sering.

De vliegtijd van deze soort is lang: van half mei tot half september met een duidelijke piek in juli en augustus. Kan overdag gevonden worden op boomstammen, schuttingen en muren, waar hij goed gecamoufleerd is. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes komen echter graag op licht af en men vindt ze overdag vaak in de nabijheid van lampen die 's nachts gebrand hebben. In de hele Benelux een zeer gewone soort, die soms in grote aantallen rondvliegt. Ook elders in Europa gewoon, maar mijdt het Hoge Noorden. Bij ons en in Zuid-Engeland soms een tweede generatie die tot eind september kan vliegen.

Deze soort staat ook bekend als de Taxusmeter, Taxusspanner en de Taxismeter.