banier
lijntje
lijntje
back
Kortzuiger (Crocallis elinguaria)

De Kortzuiger is een opvallende spanner. Zo zit hij meestal met zijn vleugels vlak boven de ondergrond. Niet half opgericht zoals de Herculesjes, maar ook niet plat tegen de ondergrond zoals de meeste andere spanners. De vleugels zijn egaal van kleur, met daarover één, brede donkere band met daarin een zwarte stip. Ook op de veel lichtere achtervleugel zit zo'n opvallende stip. Bij zeer donkere exemplaren echter kan de band dezelfde kleur hebben als de rest van de vleugel. Toch is hij bijna altijd wel zichtbaar, versterkt door de aanwezigheid van die stip. Hij lijkt veel op de Getande Spanner, maar die heeft geen stip maar een open cirkeltje in de band en is meestal meer gespikkeld. De spanwijdte beloopt zo'n 40 tot 46 mm.

De eitjes worden in augustus of september gelegd, maar komen pas in het volgende voorjaar uit. De rups is erg variabel. Er komen grijsgroene exemplaren voor, die vooral op met korstmossen begroeide bomen worden gevonden. Ook zijn er purperbruine exemplaren, soms met een ruitjestekening op de rug, die zich vooral tussen takjes ophouden. Op de rug zit een klein bultje op segment 11. De kop is bruin. De rups is niet erg dik, maar met een lengte tot 43 mm behoorlijk lang. De rups van de kortzuiger is polyfaag en wordt op een zeer groot aantal bomen en struiken gevonden. De rupsen laten zich in juni op de grond vallen en verpoppen tussen bladeren, of onder mos.

De Kortzuiger vliegt in de late zomer en de vroege herfst. Het moment van vliegen hangt sterk van het weer af. Sommige jaren vliegt hij in juli en augustus, maar in andere jaren in augustus en september. Ook in oktober wordt de vlinder nog regelmatig gezien. De Kortzuiger vliegt 's nachts. Soms overdag te zien als hij rust op schuttingen of boomstammen. Komt ook, soms vrij massaal, op licht af. In geheel Nederland een gewone soort op plekken waar veel bomen groeien. Ook elders in Europa veel voorkomend, tot tamelijk hoog in Schotland en Scandinavië toe. In Frankrijk en Spanje komt de sterk gelijkende Crocallis dardoinaria voor, dus oppassen met het determineren in Zuid-Europa.