banier
lijntje
lijntje
back
Gestreepte Eikenblindwants Rhabdomiris striatellus

De gestreepte eikenblindwants komt voor in twee uitvoeringen: een lichte, zoals op de foto's op deze bladzijde, en een donkere. Bij de donkere is het halsschild zwart met een dunne gele lijn in het midden en twee kleine gele vlekjes daarnaast. Ook is het scutellum (schildje) voor het grootste deel zwart. Ook de niet-vliezige vleugels zijn op een paar gele lijntjes na zwart. De lichte vorm kun je met geen enkele andere soort verwarren. Let vooral op de vier zwarte plekjes op het halsschild. De donkere vorm kun je verwisselen met de sterk gelijkende Miris striatus. De verschillen die het meest opvallen zijn de gele vlek van Miris striatus op het halsschild. Dat is geen streepje, maar een ruitvormige geel plekje. Voorts heeft Miris striatus een zeer opvallend wit ringeltje op ongeveer de helft van de antennes. De donkere vorm van de gestreepte eikenblindwants heeft geheel zwartige antennes. De gestreepte eikenblindwants bereikt een lengte van 7 tot 9mm.

De eitjes worden vooral in de eerste helft van juni gelegd in de bloemknoppen van de waardplant. En die eitjes blijven daar heel lang liggen. Ze overwinteren er zelfs en komen pas in maart of april uit. Ook de larven zijn er in twee uitvoeringen: geel met bruin en zwart of rood met wit en bruin. Ze groeien razendsnel, zuigend aan vooral de bloemknoppen en later de bloemen van de waardplant. Al in het midden van mei zien we de eerste volwassen exemplaren. Als waardplanten fungeren alleen bomen uit het geslacht Quercus (eiken, dus).

De volwassen dieren vliegen goed en graag. Ze zijn dan ook op heel veel planten te vinden. Omdat ze nu jagen op bladluizen, de larven van andere wantsen en cicades en bladrollerrupsen zijn ze niet meer aan de waardplant gebonden. Alleen voor het leggen van eitjes moeten de vrouwtjes weer een eik opzoeken. De mannetjes van de gestreepte eikenblindwants gaan al begin juni dood, vrouwtjes leven tot soms in het midden van juli. De soort heeft genoeg aan één enkele eik om zich te vestigen en die mag ook in een park of stad staan. Uiteraard mag een eikenbos ook! De gestreepte eikenblindwants is overal te vinden in Europa, het Nabije- en Midden-Oosten en de Kaukasus waar eiken staan. In de gehele Benelux een veelvoorkomende soort.

Deze soort stond tot onlangs bekend als Calocoris striatellus, maar heeft in het verleden ook Calocoris quadripunctatus en Calocoris ochromelas geheten.