banier
lijntje
lijntje
back
Vuurjuffer Pyrrhosoma nymphula

Deze mooie rode waterjuffer kan alleen verward worden met de veel zeldzamere koraaljuffer, die rode pootjes heeft. De vuurjuffer heeft zwarte pootjes. Mannetjes hebben de bovenzijde van het achterlijf geheel rood, behalve de laatste segmenten die zwarte vlekken kennen. De vrouwtjes hebben op alle segmenten kleinere of grotere zwarte vlekken. Met een lengte van slechts 36mm en een spanwijdte van zo'n 45mm is de vuurjuffer één van de kleinere juffers.

De eitjes worden bijna altijd in een tandem afgezet. De mannetjes staan daarbij geheel recht op de vrouwtjes die regelmatig onderduiken. Soms houden de mannetjes zich aan een plant vast. De mannetjes zelf duiken niet vaak onder. De eitjes worden één voor één afgezet op stengelsvan waterplanten, meestal kort onder wateroppervlak. De larven leven het eerste jaar tussen waterplanten; het tweede en derde jaar op de bodem. Overigens kan de hele cyclus ook in één jaar worden afgerond, iets dat bij ons maar zelden voorkomt, of in twee jaar.

De volwassen vuurjuffer kan heel vroeg verschijnen: in jaren met een gunstig voorjaar soms al eind maart. Het is ook een soort die als één van de eerste weer verdwijnt, meestal voor de langste dag. Ondanks de prachtige rode kleur laat deze soort zich niet zo vaak zien. Ze houdt ervan rond te vliegen tussen de vegetatie, zowel langs de oever als op redelijke afstand van het water. De vuurjuffer houdt van kleinere plassen en poelen met een rijke oeverbegroeiing en verschijnt vaak al spoedig in nieuw aangelegde tuinvijvers. In heel Nederland een algemene soort, ook bij watertjes in dorpen en steden.