Weidebeekjuffer Calopteryx splendens
Samen met de nauw verwante bosbeekjuffer behoort de weidebeekjuffer tot onze mooiste juffers. Alle beekjuffers zijn fantastisch metallic gekleurd. De blauwachtige mannetjes zijn goed uit elkaar te houden. De weidebeekjuffer heeft een donkere band over de vleugels lopen, maar vleugeltop en vleugelbasis zijn doorzichtig. De bosbeekjuffer heeft geheel donkere vleugels. De groenige vrouwtjes zijn wat moeilijker uit elkaar te houden: die van de bosbeekjuffer lijken bruinige vleugels te hebben, die van de weidebeekjuffer groenige. Beide soorten komen soms door elkaar heen voor, maar meestal is één soort veel talrijker. De weidebeekjuffer is niet zo lang, 50mm is wel het maximum, maar de vleugels zijn verhoudingsgewijs groot: de spanwijdte is soms meer dan 70mm.
De wijfjes van de weidebeekjuffer moeten echt worden versierd. Allereerst laat het mannetje het wijfje een witte stip zien die zich aan de onderzijde van het lichaam bevindt. Elke beekjuffersoort heeft een iets andere stip. Is het vrouwtje daarmee tevereden, dan maakt hij een baltsvlucht, waarbij hij haar de binnenkant van zijn vleugels toont. Als het vrouwtje ook dat wel leuk vindt, wordt er gepaard en dat duurt alles bij elkaar zo'n 15 minuten. Het vrouwtje zet daarna alleen haar eitjes af in waterplanten. Ze duikt daarbij soms helemaal onder water. Hij houdt haar wel in de gaten en zal haar verdedigen als een ander mannetje interesse toont. Komt er echter een ander vrouwtje in zicht, dan zal hij dat proberen te versieren. Het eierleggende vrouwtje wordt geheel vergeten. Zodoende kan het voorkomen dat je twee of meer eierleggende vrouwtjes ziet in hetzelfde territorium. De eitjes komen vrij snel uit en de larves ontwikkelen zichzelf in ongeveer 10 maanden.
Beekjuffers vinden we alleen in de buurt van stromend water. De weidebeekjuffer is iets minder kritisch over de waterkwaliteit dan de bosbeekjuffer. We vinden de weidebeekjuffer vooral langs stromend water met veel planten, zowel in het water als op de oever. De mannetjes blijven vaak in de buurt van water, de vrouwtjes zwermen gedurende enige tijd uit in de verre omstreken. Toch komen ze daarbij niet vaak in tuinen terecht, zodat we met dit exemplaar heel veel geluk hadden. Ze bleek bovendien een voorbeeldig model, iets dat van de schichtige mannetjes meestal niet kan worden gezegd. In de Benelux is de weidebeekjuffer algemeen, in tegenstelling tot de bosbeekjuffer die zeldzaam is.