banier
lijntje
lijntje

Boompieper

De foto's op deze pagina zijn zogenaamde thumbnails. Je kunt erop klikken voor een vergroting van ongeveer 1024 x 768 pixels.

Vlak bij onze achterdeur: een vermoeide Boompieper.

We hadden nog nooit een boompieper in de tuin en opeens zat er en uit te rusten bij ons huis. Hij liet rustig toe dat hij gefotografeerd werd, maar had er op een bepaald moment toch genoeg van en vloog weg. Waarschijnlijk hebben we wel eerder deze vogel in de tuin gehad, maar hebben we hem nooit opgemerkt. En dat is geen wonder, want op grotere afstand lijkt hij heel veel op zijn mede piepers. De meeste experts kunnen de dieren gemakkelijker aan hun zang dan aan hun uiterlijk uit elkaar houden. Het is een echte trekvogel, die alleen van april tot oktober in onze lage landen verblijft. En zoals al aan de lange dunne bek is te zien, is het een echte insecteneter. De piepers zijn kleine, bruine en meestal gevlekte vogeltjes. De kwikstaarten zijn meestal fel gekleurde of contrastrijk getekende zwart/witte vogels. Toch behoren beide groepen tot dezelfde vogelfamilie.

Boompiepers hebben de typerende snavel van de insecteneters.

De boompieper is zo'n 15 centimeter lang en weegt slechts 23 gram. Hij is in Nederland een zomerbroedvogel. Mannetje en vrouwtje zijn gelijk. Het nest wordt op de grond gemaakt en er worden meestal twee broedsels van ieder vijf tot zes eieren grootgebracht. De eieren worden 13 dagen bebroed en de jongen daarna nog zo'n 11 dagen op het nest verzorgd. De vogel komt in geheel Europa voor, behalve in Ierland, IJsland en het grootste deel van Spanje en Portugal.

De naam van deze vogel in andere talen
Engels Duits Frans Pools Latijn
Tree Pipit Baumpieper Pipit des arbres Swiergotek drzewny Anthus trivialis


Line



top of page
        © Copyright 1998-2024 gardensafari.net (Hania Berdys)