banner


Line
Languages:                                
English / engels    
Dutch / nederlands

Line

[Alle foto's hier zijn thumbnails. Klik op een thumbnail om de foto's in groter formaat te tonen.]

Boomklever (Sitta europaea)

Line

Klikhier voor het geluid van de vogel.

Naast de grote bonte specht zie ik in mijn tuin regelmatig twee andere boombewonende vogels. De vogel hieronder is de boomklever. Van de twee is dit de enige die echt met zijn kop naar beneden langs een stam naar beneden komt lopen. Deze kleurrijke vogel ziet er wat groter uit dan hij eigenlijk is. Hij leeft vooral van insecten die onder de schors van bomen worden uitgepeuterd, maar hij is ook gek op allerlei zaden. De tweede boombewonende soort, de boomkruiper, is veel meer een gespecialiseerde insecteneter, die wel naar boven, maar niet naar beneden kan lopen.

Sitta europaea Boomklever Sitta europaea

Erg schuw is de Boomklever niet

In de winter komt de boomklever graag op je voedertafel af, waar hij zich soms bazig kan gedragen. Zonder zichtbare aanleiding installeert hij zich dan op het
midden van de voedertafel en jaagt al het kleinere spul weg. Met name de mezen en de vinken moeten dan de aftocht blazen. Meestal echter staat hij de aanwezigheid van andere vogels gewoon toe. De boomklever is een fraaie, levendige en leuke vogel in veel opzichten en als je in een bebost terrein woont zul je hem zeker in je tuin kunnen bewonderen. De vogel is ook nog nuttig, omdat hij allerlei voor bomen schadelijke insecten zal proberen te eten, zoals de larven van allerlei boktorren, de dennenscheerder en de letterzetters.

Boomklever Sitta europaea Boomklever

Op de voedertafel is de boomklever de vele mezen duidelijk de baas.

De boomklever is ongeveer 14 centimeter lang en weegt zo'n 23 gram. Hij is in Nederland een standvogel. Mannetje en vrouwtje zijn gelijk. Het is een holenbroeder die de ingang van zijn nest op maat maakt met modder. Er is maar 1 broedsel per jaar, maar dat bestaat uit soms wel acht eieren, die twee weken worden bebroed. De jongen zitten daarna nog 25 dagen in het nest, voordat ze uitvliegen. Door zijn leefwijze komt de boomklever vooral daar voor, waar bomen zijn, dus vooral bossen en parken. De vogel komt in bijna heel Europa voor, met uitzondering van het midden en noorden van de Scandinavische landen en Siberie. De boomklever is gemakkelijk waar te nemen, omdat hij niet erg schuw is.

Sitta europaea

Een jonge boomklever.

Line

De naam van deze vogel in andere talen
Engels Duits Frans Pools Latijn
European Nuthatch Kleiber Sittelle torchepot Kowalik Sitta europaea


Line



Line
        © Copyright 1998-2024 gardensafari.net (Hania Berdys)