banner


Line
Languages:                                
English / engels    
Dutch / nederlands
Line

[Alle foto's hier zijn thumbnails. Klik op een thumbnail om de foto in groter formaat te tonen.]

Line
blank
Groene vleesvlieg (Lucilia sp.)

Taxonomische indeling
Rijk:Stam:Klasse:Orde:Familie:Geslacht:Soort:
Animalia ArthropodaInsectaDipteraCalliphoridaeLuciliaLucilia sp.

Er zijn een heleboel groene of kopergroene vleesvliegen die we in het Nederlands "groene vleesvlieg" noemen. In de tuin zie je er twee heel veel: de groene vleesvlieg (Phaenicia sericata) en de gewone keizersvlieg (Lucilia caesar). Beide soorten zijn in het veld (nagenoeg) niet te onderscheiden. Wat soms op weg kan helpen is de kleur van basicosta (voorste deel van de vleugelschub). Bij Lucilia sericata is de basicosta geelachtig, bij Lucilia caesar is dat deel donker.

En er zijn meer overeenkomstige soorten, zoals de groene paddenvlieg (Lucilia bufonivora). Een onsympathieke soort die haar eitjes legt in de neus van een pad. De larven gaan naar binnen en eten de pad van binnenuit op! Een andere groene vleesvlieg is Lucilia cuprina, waarvan de larven wel in de medische wereld worden gebruikt, omdat ze antibacteriële stoffen uitscheiden. Ook de larven van Lucilia sericata worden medisch gebruikt om vieze wonden schoon te maken. De larven eten namelijk uitsluitend dood vlees en laten levend vlees met rust. Alleen al in Nederland komen zo'n 10 Lucilia-soorten voor. En die zijn allemaal groen en mogen groene vleesvlieg of keizervlieg worden genoemd.

Maar er zijn nog meer vliegen die sterk op de groene vleesvliegen lijken. Zoals Neomyia cornicina en Neomyia viridescens. En dat zijn niet eens een vleesvliegen, maar neefjes van de huisvlieg. De larven van deze twee leven niet van kadavers, maar in koeienflatsen. Je kunt ze herkennen aan de meer geleidelijke bocht in een vleugelader. Daarnaast is van bovenaf gezien het gedeelte van de kop net boven en tussen de ogen van Neomyia viridescens ook groen. Bij de andere soorten is dat gedeelte zwart of zilvergrijs. Maar de verschillen zijn allemaal heel erg klein. Ook is er een sluipvlieg die geheel groen is, Gymnocheta viridis. Die is echter wel van de andere te onderscheiden. Hij is iets langwerpiger van vorm en zwaar en zeer ruig behaard met veel langere haren dan we zien bij de andere groene vliegen.



Op veel webssites zien we foto's van Lucilia ceasar. Althans dat wil men ons doen geloven. In werkelijk kan het vaak net zo goed gaan om één van de andere 10 Lucilia-soorten, of soms zelfs om een Neomyia. Dat komt omdat verreweg de meeste insectengidsen slechts een groene soort afbeelden: Lucilia ceasar. Daardoor worden veel mensen op het verkeerde been gezet. De vliegen op deze pagina zijn allemaal wel Lucilia soorten (of Phaenicia sericata, die vroeger ook tot Lucilia werd gerekend), maar of er ook maar één Lucilia caesar tussen zit...?

De onderste foto laat een vrouwtje zien. Haar achterlijf is zo vol met eitjes dat het lijkt alsof zij explodeert.
Line


Line
        © Copyright 1998-2024 gardensafari.net (Hania Berdys)